Naša záhrada

Školská záhrada sa už stala pevnou súčasťou okolia našej školy. Aj počas ďalšieho vegetačného obdobia sa v nej pri rôznych prácach vystriedali mnohí žiaci 2. stupňa ZŠ aj gymnázia. Rýľovali, pleli, siali, sadili, polievali. Vďaka tomu sme sa mohli tešiť z peknej úrody reďkovky, hrachu, cesnaku. Tety ekonómky aj pani učiteľky v škôlke sme potešili čerstvou petržlenovou vňaťou. Darí sa aj bobuľovinám, ktoré sme vysadili za pomoci rodičov- bohato zarodili najmä čučoriedky a arónie. Skrášlili sme aj priestor pred hlavným vchodom do budovy školy- dievčatá zo sexty a kvarty pomohli s výsadbou kvitnúcich trvaliek, v septembri k nim pribudli aj cibuľoviny, ktoré by nás mali potešiť svojimi kvetmi už budúcu jar. Ujo vrátnik Tonko nám „zreparoval“ motyky, rýle, hrable. V týchto dňoch už porýľované záhony čakajú na prvý sneh. Určite sa aj budúci rok nájde dosť šikovných a ochotných rúk, ktoré sa do nich s chuťou „pustia“.
(Mgr. A. Šochová)

26. 4. 2015
Keď sme na hodine biológie v prime preberali tému rozmnožovanie rastlín, rozhodli sme sa vyskúšať si to aj v praxi. Zasiali sme semienka uhoriek, tekvíc, fazule, hrachu, cibuľky a odrezky kvetov a v nasledujúcich dňoch netrpezlivo sledovali, či už niečo „vykúka“ zo zeme… A veruže „vykuklo“….

Dnes sme sa vrhli do školskej záhrady, aby sme naše priesady vysadili na záhon, ktorý nám pripravili rodičia počas brigády. Zároveň sme popolievali všetky vysadené kríčky a stromy….

Tak uvidíme, aká bude úroda…..
autor: prima

28. 4. 2016

S príchodom jari „ožila“ aj naša školská záhrada. Ovocné kríky
a stromy vysadené pred rokom s pomocou rodičov sú v plnom puku a kvete. Darí sa aj cesnaku (práca sekundy) a pribudla nová zeleninová hriadka, na ktorej kde-tu vykúka hrášok
a reďkovka. Ôsmaci ju výdatne poliali a pomohli aj pri výsadbe ďalších kríkov ostružín. Študenti kvinty skrášlili priestory pred školou- do múrikov nasadili okrasné dreviny a kvety, ktoré našej škole venovalo Záhradníctvo Vaňo. Veríme, že potešia aj okoloidúcich….

Kvetné puky nahodili aj špeciálne stromčeky, čo je rok po zasadení veľká zvláštnosť:
* granatina, špeciálny slovenský kríženec jarabiny vtáčej a hlohu s tmavofialovými sladkými bobuľkami
* kríčkovitá višňa, krížená z mongolskej višne v Kanade
Takže čakáme s napätím na prvé plody.
Prvé lístky vypúšťa aj presadený strom moruše bielej- asi sa mu u nás zapáčilo.

text: Mgr. A. Šochová, Ing. J. Šimún
foto: Mgr. L. Mačor

Čo rastie v našej záhrade?

19. 5. 2017

V tento deň pribudla pred našou školou malá kvetinová záhradka zo starých použitých tehiel, ktorú vybudovali´žiaci s p. uč Mgr. A. Šochovou. Kvietky nám darovali rodičia, učitelia aj záhradníctvo VAŇO http://zahradnictvovano.sk/ 

12. 5. 2017 žiaci  3. ročníka sadili izbové rastliny, priesady a semiačka zeleniny. Na školskom  políčku chlapci urobili potrebné úpravy, na ktoré  dievčatá  vysievali semená hrachu, mrkvy, redkvičky…  Zážitkové učenie prehĺbilo ich teoretické vedomosti o pôde, pestovaní zeleniny  a jej význame pre úžitok a zdravie človeka.
(Mgr. A. Špavorová)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.