Žiť energiou 2015

4. 12. 2015 prijali pozvanie do našej školy experti zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry v Banskej Bystrici. Žiakom 4., 5. a 6. ročníka na 6 stanovištiach ukázali, že aj učenie sa o energii môže byť zábavné a zároveň poučné. Už samotné názvy jednotlivých stanovíšť vzbudzovali zvedavosť: Balónová raketa, S vetrom opreteky, Teplo, teplejšie, horúco, Záhadné technológie, Ako chutí elektrina, Sila vetra. Deti vyrábali elektrickú energiu z ovocia, robili si netradičné „selfie“ termokamerou, vyrábali víchricu (niektorí dokonca hurikán), roztáčali turbínu veternej elektrárne, púšťali balónové rakety, naháňali loptičku fénom a cez pantomímu znázorňovali rôzne elektrospotrebiče a zdroje energie. Prostredníctvom jednoduchých pokusov sa zoznámili s fyzikálnymi zákonmi a získali nové poznatky o tradičných aj obnoviteľných zdrojoch energie.

A hodnotenie samotných účastníkov?

„Skvelé to bolo od začiatku do konca. Najzábavnejšia časť bola asi chutná energia. Bolo to stanovište, kde sme zistili, že sa dá z banána a dvoch paličiek vyrobiť skoro dvojvoltová batéria. Veľmi ma to zaskočilo.

Ceny boli tiež pekné, dostali sme aj knižku. Išli sme odtiaľ s veľa zážitkami a viacerými krásnymi cenami.“ (M. Lastič)

„Páčilo sa mi všetko, lebo sme sa skoro všade hrali a bola sranda a zábava.“ (K. Tišťanová)

„Najviac sa nám páčilo stanovište, kde bola balónová raketa a keď sme napodobňovali spotrebiče, čo fungujú na elektrinu. Bavilo nás aj keď sme hľadali najväčšie teplo na stanovišti infračervená kamera. Zábavné bolo aj stanovište o veternej energii, kde sme fúkali do strojov. Jeden z nás fúkal ako hurikán. Skončili sme na štvrtom mieste a získali sme nálepky a pekné ceny. Dúfame, že o rok bude niečo podobné.“ (M. Hegyi, M. Brodňanský, M. Berets)

„Na besede sa nám páčilo skúšanie nových vecí, pokusy a diskusie. Naučili sme sa veľa nových vecí o energii. Páčila sa nám hra s balónom. Pokusy nás tak zaujali, že sme ich skúšali aj doma.“ (V. Novotná, E. Kramárová, S. Mesárošová)

A všetci žiaci 4. A vám na záver odkazujú: „ŠETRI ENERGIOU!!!“

zit-energiou

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.